Dolce Vita

Το Google επηρεάζει τη μνήμη μας;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΟΥΛ 21, 2011

Το Google επηρεάζει τη μνήμη μας;

Φαίνεται πως η αναζήτηση όσων μας ενδιαφέρουν στο Google, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας! Έτσι τουλάχιστον λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia, που πιστεύουν ότι οι δυνατότητες που δίνει το Google για γρήγορη αναζήτηση μπορεί να "εκπαιδεύουν" τον εγκέφαλο να μη συγκρατεί πληροφορίες που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι μπορεί να τις βρει απλώς κάνοντας αναζήτηση.

H έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Columbia, έχει τίτλο "Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips" (Επιπτώσεις του Google στη Μνήμη: γνωστικές συνέπειες του να έχεις τις πληροφορίες στα ακροδάχτυλα).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μέλλον, όταν θα είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε εύκολα τις πληροφορίες που θέλουμε, δε θα χρειάζεται να τις θυμόμαστε. Αντίθετα, θα ενισχυθεί η ικανότητά μας να ψάχνουμε πληροφορίες. Η Betsy Sparrow, επικεφαλής της μελέτης επισημαίνει ότι θυμόμαστε λιγότερες πληροφορίες, αλλά θυμόμαστε καλύτερα το πώς μπορούμε να βρούμε την πληροφορία που θέλουμε.

Παρόλα αυτά, η μελέτη των επιστημόνων δεν αποδεικνύει ότι η μνήμη μας ατροφεί εξαιτίας των μηχανών αναζήτησης, απλά αλλάζει ο τρόπος που λειτουργεί η μνήμη.

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας, αναφέρει η Sparrow, μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο διδασκαλίας, αφού στο μέλλον όσοι διδάσκουν θα πρέπει να επικετρώνονται στη μετάδοση ιδεών και τρόπων σκέψης και όχι στην απομνημόνευση.

× ArionRadio.com
LIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
SOCIAL MEDIA
Nextweb